Activități în „Școala Altfel”
În perioada 6 – 10 nov. 2023, în săptămâna „Școala Altfel”, s-au desfășurat în școala noastră o gamă variată de activități. Redăm mai jos câteva dintre acestea.
(Faceți click pe titlurile activităților pentru expandarea, respectiv comprimarea conținuturilor articolelor)
Pe cărări de munte, pe urmele istoriei
Pe cărări de munte, pe urmele istoriei (clasele a VIII-a, a IX-a B, a IX-a F, a X-a C, a XI-a D, a X-a A/F) – excursie școlară
Profesori coordonatori: Bățroș Dorina, Măcărău Valentina, Munteanu Irina, Simitopol Luminița
Activitatea a început duminică, 5.11.2023, dimineață la ora 7, prin deplasarea cu autocarul către Poiana Țapului-Bușteni, unde aveam asigurată cazarea. Atmosfera din autocar a fost una de bună dispoziție cu cântece, glume și multă veselie.
Luni, am vizitat orașul Brașov. Vremea frumoasă ne-a permis să ne plimbăm prin oraș, să vedem Biserica Neagră, Strada Sforii, Piața Sfatului. După plimbările prin oraș, la întoarcere spre Pensiune unde eram cazați, am vizitat și Castelul Cantacuzino.
Marți a fost ziua excursiilor pe munte. Peisajele spectaculare din Parcul Național Bucegi ne-au încântat privirile Am aflat de la ghizii noștri lucruri interesante din istoria locurilor vizitate, despre Lacul Bolboci, Barajul Bolboci, Grota urșilor, Trecătoarea Tătaru, Peștera Ialomiței. Apoi, cu mașinile de teren, ne-am deplasat de la Platoul Piatra Arsă, de unde un grup s-a deplasat până la Vârful Babele și Sfinx.
Miercuri am vizitat Castelul Peleș, un loc încărcat de istorie. Excursia și-a atins scopurile propuse. Într-o atmosferă relaxantă, am integrat informații istorice, etnografice, folclorice, geografice, geologice, literare şi fizice. S-au legat noi prietenii și s-au consolidat altele mai vechi.
Activitate la sala de fitness Fit-Gym Tulcea
Coordonatori: prof. Tirlogeanu Ovidiu, prof. Baltă Mihai, prof. Leonte Mihaela
În ziua de 08 noiembrie 2023 am programat și realizat o activitate sportivă în cadrul sălii de fitness Fit-Gym Tulcea, cu care avem o frumoasă colaborare. Elevii au fost încântați de a lucra diverse exerciții fizice orientate spre întreținerea și sănătatea organismului.
„Bogăția cea mai de preț – SĂNĂTATEA!”
„Bogăția cea mai de preț – SĂNĂTATEA!” – clasa a III-a B
Coordonator: prof. înv. primar, Prunaru Anișoara, prof. Lisovencu Dănuț.
Activitatea s-a desfășurat atât în sala de clasă, cât și la Clinica EDENT KIDS din Tulcea.
În sala de clasă, colectivul de elevi a fost organizat individual și pe grupe. Mai întâi, elevii au făcut cunoștință cu principalele grupe de alimente, respectiv: fructele și legumele; pâinea, cartofii, cerealele, pastele făinoase și alte alimente bogate în amidon; laptele și produsele lactate; carnea, peștele, ouăle, fasolea și alte surse de proteine fără lactoză; untul, uleiul și grăsimile. De asemenea, au descoperit de ce este importantă pentru menținerea sănătății alimentația diversificată și respectarea orelor pentru mesele principale sau pentru gustările dintre acestea. Apoi, pe grupe, dintr-o serie de alimente date, elevii au avut de selectat, de decupat și de lipit pe farfuriile date, acele alimente pe care trebuie să le mănânce cât mai mult, doar câteodată sau doar câte puțin.
Pentru a face legătura cu partea a doua a activității despre alimentația sănătoasă, copiii au urmărit filmul “Dr. Măseluță și Supereroii”, apoi au avut de selectat, dintr-o serie de alimente date, acele alimente care mențin sănătatea dinților, decupându-le și lipindu-le în casetele corespunzătoare: DINTE SĂNĂTOS sau DINTE BOLNAV. Astfel, elevii au înțeles că vor fi sănătoși și vor avea dinți sănătoși, dacă vor ține cont de ceea ce mănâncă.
A doua parte a activității a constat în vizita la un cabinet stomatologic și a necesitat deplasarea elevilor către sediul clinicii stomatologice EDENT KIDS. În cadrul acesteia, copiii au fost fascinați de felul în care este organizată o clinică stomatologică pentru copii, de instrumentele cu care lucrează medicul stomatolog, precum și de modul în care doamna doctor le-a demonstrat cum se știe dacă dinții au fost spălați corect și cum se face o periere corectă a dinților pentru eliminarea depunerilor care formează tartrul. Toți părinții au fost implicați în buna desfășurare a acestei activități.
Învățăm să fim pregătiți în situații de urgență
Educaţie pentru pregătire în situații de urgență
Responsabili/Coordonatori: Ionescu Preotu Anamaria, Neagu Nicoleta Larisa
Au fost prezentate de către purtătorul de cuvânt al unității mașinile, autospecialele cu apă și spumă, uneltele și sculele folosite la descarcerare, procedurile de acordare a primului ajutor în caz de infarct, procedurile de acordare de prim ajutor în caz de sufocare prin ingurgitare de obiect mai mare ce blochează căile respiratorii, procedura de salvare a oamenilor de la înălțimi prin elevator și altele.
Elevii prezenți au fost extrem de interesați de prezentare și de informațiile oferite, manifestând interes și pentru o activitate ulterioară a ISU în cadrul școlii/ programului școlar, de asemenea și pentru voluntariatul ce se poate face în cadrul acestei unități, de la împlinirea vârstei de 16 ani.
Concluzia activității a fost necesitatea introducerii ca materie obligatorie a pregătirii pentru situații de urgență și a acordării primului ajutor în caz de necesitate, precum și a păstrării cumpătului pentru acordarea de prim ajutor.
,,De la grâu la pâine” – vizită la Brutăria Cuptorul de Aur
Responsabil/Coordonator: Atim Georgeta
Elevii au parcurs drumul pe jos, însoțiți de o parte dintre părinți. Ajunși la obiectivul economic au prezentat colectivului de angajați ceea ce știu ei despre pâine, prezentand desene și povestiri personale. Apoi au asistat la întreg procesul de fabricare a pâinii. Au pus întrebări, au fost răsplătiți de echipa managerială cu pâine caldă! Elevii au fost încântați.
„Să ne orientăm pentru viitor”
„Să ne orientăm pentru viitor” – Vizită la Inspectoratul Județean de Poliție Tulcea
Responsabil/Coordonator: Zaharia Veronica
În ziua de 08 noiembrie am programat și realizat o vizită la Inspectoratul Județean de Poliție Tulcea la propunerea elevilor care doresc să imbratiseze aceasta frumoasa meserie de polițist. Am fost primiti la Inspectoratul de Poliție de doamna inspector Luicianu Daniela, cu care avem o frumoasă colaborare, și elevii au primit foarte multe informații despre profesia de ofiter și subofiter de poliție, despre școlile de ofiteri și subofițeri. Pentru că timpul ne-a permis, ne-a fost prezentată și o temă pe consumul de droguri. Elevii au fost deosebit de încântați, au pus o serie de întrebări și au obținut răspunsuri la aceste întrebări.
Excursie la Universitatea „Ovidius” Constanța
,,Să ne orientăm pentru viitor” – Excursie la Universitatea „Ovidius” Constanța
Responsabil/Coordonator: Zaharia Veronica, Szuchanszki Stefan
Deoarece elevii sunt an terminal de liceu, am desfășurat o serie de activități care să-i ajute în alegerea traseului educațional la terminarea liceului. Astfel, am organizat această excursie la Universitatea ,,Ovidius” Constanta, unde elevii au fost întâmpinați de domnul prodecan și de alți profesori universitari care ne-au prezentat baza materială a Facultăților de Educație Fizică și Sport, Kinetoterapie și Sport și Performanță Motrică.
După vizitarea bazei, in amfiteatrul universitatii le-a fost prezentată oferta educațională, proiectele din care fac parte studenții universității, care sunt oportunitățile de care aceștia beneficiază și cum se poate ajunge student la Universitatea Ovidius.
Vizită la Comunitățile locale: greacă, rusă-lipoveană, turcă
Tipul activității: Educație prin artă
clasa a XI-a A/F
Responsabil/Coordonator: Galus Ana
Clasa a XI-a A/F a realizat o vizită la Comunitatea Elenă, Tulcea, Comunitatea Rușilor Lipoveni și Geamie. Vizita la comunități a fost absolut fascinantă! Scopul acestei vizite a fost acela de a descoperi cultura și tradițiile lor bogate. Am fost impresionați de ospitalitatea caldă. Atmosfera a fost plină de energie și veselie. Ne-am simțit cu adevărat înconjurați de comunități unite și ne-am simțit bineveniți. A fost o experiență memorabilă și abia așteptăm să revenim în viitor pentru a explora și mai mult cultura greacă, lipoveneasca și turcă.
Excursie în municipiul Constanța
Responsabil/Coordonator: prof. Șerban Eugen, prof. Halău Mariana
Clasele: a X-a B, a X-a C
Excursia la Constanța a vizat următoarele obiective de vizitat:
- Muzeul Național al Marinei Române
- Muzeul de Artă Constanța
- City Mall (vizionare film)
Vizită la Muzeul Național al Marinei Române:
În cadrul acestei activități, elevii au avut ocazia să exploreze istoria bogată a marinei românești. Ghidați de către specialiști muzeali, aceștia au descoperit exponatele care ilustrează evoluția marinei, navele istorice, echipamentele de navigație și alte elemente relevante. Interacțiunea directă cu obiectele expuse a facilitat înțelegerea profundă a patrimoniului maritim al țării și a contribuției sale la dezvoltarea culturală și economică. Această vizită a contribuit la consolidarea cunoștințelor dobândite în cadrul lecțiilor de istorie și geografie.
Vizită la Muzeul de Artă Constanța:
Prin vizita la Muzeul de Artă Constanța, elevii au avut ocazia să descopere opere semnificative ale artei românești, expuse într-un cadru cultural impresionant. Muzeul de Artă a oferit o experiență inedită prin expunerea diverselor forme de artă, de la pictură și sculptură până la artă contemporană. Elevii au apreciat informațiile prezentate de ghizi și au fost impresionați de bogăția și diversitatea exponatelor. Vizita a fost o oportunitate excelentă pentru elevi de a afla mai multe despre istoria, cultura și arta românească.
Clubul cercetătorilor – Din tainele naturii
Clasa pregătitoare
Tipul activității: Educație ecologică
Responsabil/Coordonator: Stan Carmen
Activitatea s-a desfășurat în sala de clasă și în curtea școlii și a debutat cu un joc de socializare: ,,Greierașii râd sau plâng?”. După o descriere a celor 4 anotimpuri, elevii au observat mișcarea de revoluție a Pământului, planetele Sistemului Solar, animale și plante din diferite zone ale lumii. Pe un panou elevii au identificat și au atașat viețuitoare în funcție de grupa: insecte, păsări, mamifere, pești, amfibieni. S-au prezentat curiozități din lumea animalelor și plantelor, apoi au urmărit filmul ,,Lumea neștiută a naturii”. Un alt moment care a încântat elevii a fost observarea în natură a norilor, soarelui, plantelor, cu ajutorul lupei, lunetei, microscopului, binoclului. În final elevii au completat fișe de muncă independentă despre plante și animale. Demersul desfășurat a fost filmat și prezentat părinților care au transmis opinii și păreri pozitive și au propus mai multe activități de acest gen ,,Erau fericiți, curioși și foarte implicați!”.
Justiția în Tulcea
Responsabil/Coordonator: Filat Laura-Irina
Clasa a IX-a C
Tipul activității: Educația pentru cetățenie democratică şi drepturile omului
Am vizitat Judecătoria Tulcea unde un judecător ne-a prezentat traseul pe care trebuie să îl parcurgă un avocat pentru a ajunge judecător. La final, am fost invitați să dăm sentința într-un caz, unde am interpretat rolul de judecători, grefieri, procurori, acuzați, martori etc.
Eco-cetățean în devenire
Titlul/Tema activității: Eco-cetățean în devenire
Tipul activității: Educaţie ecologică
Responsabil/Coordonator: profesor diriginte Savu Liliana-Laura
Coordonator cerc:profesor Jenaru Violeta
Elevii s-au deplasat la Grădina Botanică Bididia unde dna profesor Jenaru Violeta le-a prezentat Grădina Botanică, sera acesteia, observatorul și obiectivele cercului de Ecoturism de la Palatul Copiilor Tulcea. Apoi elevii au fost împărțiți în 5 ateliere de lucru având ca sarcină de lucru realizarea unui poster care să reprezinte ideea de ecoturism în devenire, exersându-și creativitatea și abilitățile practice de lucru în echipă. La sfârșitul activității fiecare echipă și-a prezentat posterul și a dezbătut ideea prezentată.